Tilanteisuus – konsultoinnin olomuoto

Organisaatiokonsultoinnin yhtenä ideana tuottaa kokonaisuutta koskevaa tietoa: hahmotusta siitä, mistä kaikesta käsillä olevassa asiassa on kyse, mihin muihin asioihin ja ilmiöihin se kytkeytyy ja mitä tämän tietämisen pohjalta asian suhteen voisi tehdä. Tämä tehdään yhdessä asiakkaan ja asianosaisten kanssa käytävien keskustelujen kautta. Konsultin tehtävää on osallistua näihin keskustelutilanteisiin ja pyrkiä niiden kautta auttamaan asiakasta. Tarkalleen ottaen nämä tilanteet ovat konsultin ainoa paikka toimia, ohikiitävät hetket ovat konsultin pelikenttää. Tässä pelissä onnistumisia ei voi suunnitella vaan ne syntyvät tilanteen kehkeytyessä suotuisasti. Tämän vuoksi on perusteltua puhua prosessikonsultoinnin tilanteisesta luonteesta ja olomuodosta.

Tilanteisuuteen liittyy useita osatekijöitä, joita prosessikonsultin on hyvä ottaa huomioon. Seuraavassa kolme huomionarvoista asiaa.

Tilanteen rakenne viittaa siihen, millaisin työtavoin toimitaan. Konsultin työhön kuuluu sen miettiminen, millä tavoin organisoitumalla ja missä järjestyksessä asioita tekemällä asiakkaan tilaukseen vastataan. Tilanteen rakennetta ei välttämättä juuri huomata silloin kun asian käsittely sujuu jouhevasti ja työvaiheet kiinnittyvät toisiinsa luontevasti. Tilanteen rakenteen luojana konsultin työ muistuttaa arkkitehdin toimintaa: on tehtävä piirustuksia, mutta niitä on myös muutettava kun uusia parametreja ilmaantuu kuvaan.

Käsiteltävien kysymysten luominen on osa tilanteisuutta ja sen rakennetta. Kysymykset on kuitenkin viimekädessä nostettava tilanteen tuottamasta materiaalista kuten havainnoista ja siitä, mitä juuri on puhuttu. On oltava herkkä sille, mitä ja miten on sanottu. Muistan tilanteen, jossa äkisti alkoi ilmetä paljon tyytymättömyyttä vallitseviin olosuhteisiin liittyen. Kysyin naivisti, kenen nämä sanat pitäisi kuulla. Syntyi hiljaisuus, jonka jälkeen päästiin puhumaan siitä, ettei johdon kanssa ole päästy keskusteluyhteyteen pitkään aikaan. Harmin jakaminen auttoi puhumaan siitä, mitä asialle voisi tehdä.

Ajoitus on kolmas tärkeä tilanteisen toiminnan osatekijä. Kun uuden näkökulman, uuden tekemisen, uuden kokeilemisen tai todentamisen ajoitus on oikea, syntyy kokemus olennaiseen havahtumisesta ja työskentelyn eteenpäin nytkähtämisestä. Ajoitustakaan ei voi eikä kannata miettiä etukäteen vaan on luotettava tilanteeseen ja kuunneltava sen vihjeitä. Jollekin tarvittavalle otollinen aika ilmaantuu kuin sadekuuro laitumelle. Muistan vieläkin tilanteen teollisuusyrityksen toimihenkilöiden konsultaatiossa. Olimme työseminaarissa maalaistalossa. Jännittyneen keskusteluasetelman vallitessa raollaan olevasta ovesta livahti sisään kissa, joka alkoi kierrellä huoneessa olevien ihmisten jaloissa. Jälkeenpäin osoittautui oikein ajoitetuksi kysyä, kuka uskaltaisi nostaa osallistujien yhteistyötä jäynäävän asian esille, eli kissan pöydälle.

0 kommenttia

Kirjoita kommentti

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *